Sider

lørdag 24. april 2010

Eden Alternativet...

Da jeg var på Kurs i Trondheim fikk jeg bla. høre om Eden Alternativet, visjonen bak dette er å eliminere: ensomhet, hjelpesløshet og kjedsomhet i eldre omsorgen.
Hvorfor skal det være kjedelig å bo på sykehjem???
Nettopp ensomhet, hjelpesløshet og kjedsomhet utgjør langt på vei den største av de eldres lidelser.

Et samfunn som tar utgangspunkt i de eldres behov, forplikter seg til å skape områder hvor livet utvikler seg i tett kontakt med planter, dyr og barn - disse relasjonene skaper jo veien til et liv som er verd å leve.
Så hvorfor skal vi ikke med største selvfølgelighet lage en sansehage?
Eller skaffe avdelingen en katt, et marsvin eller til og med en hund, det minste en burde få til er at noen kommer på besøk med dyr.
Det er ikke sånn at vi kun skal skaffe et dyr for å kose med, men høres det ikke ganske vettugt ut at: eldre mennesker langt i fra mister evnen til å gi og motta omorg bare fordi de har rundet 78 år? er det ikke sånn at ved å gi og motta omsorg, så blir det på en måte motstykket til hjelpesløsheten?
Hvorfor skal ikke avdelingen gjøre en avtale med en lokal barnehage som kan komme på besøk innimellom, det vil de eldre ha stor glede av og om jeg ikke tar helt feil, tror jeg at også barna kan ha stor glede av det.
Dette kan bidra til at de eldre opplever avveksling og spontanitet hvor uforutsette  muligheter for samvær og begivenheter kan finne sted.

Bingo en gang i mnd. er vel og bra, men langt fra nok til å føle at en lever et tilfredstillende liv!

En sykehjems avdeling trenger ikke bestå av sterile møbler og vegger og hvor det eneste en har å se frem til er neste måltid...
Tenk så trist da dere - at det du har å se frem til er neste måltid!!!
Omgivelsene deres bør jo betraktes som steder hvor mennesker LEVER, fremfor å se på dem som fasiliteter for svake og gammle mennesker...

Mår`n igjen!

1 kommentar:

Legg gjerne igjen en kommentar