Sider

fredag 17. desember 2010

Utfordring for lesehest!

Jeg har fått en artig oppgave av Fru Storlien, den går ut på å fortelle om 3 bøker/forfattere som har betydd noe for meg. Gitt meg noe, bidratt til lesergleden eller på annen måte satt sine spor.
Problemet er selvsagt å finne ut hvem man skal trekke frem...
Jeg mener i mitt hittil 36 årige liv, har jeg pløyet gjennom en god del bøker.
Ikke alle like gode selvsagt - langt der i fra, men noen har man ikke KUNNET glemme.
Da jeg var barn ble jeg lest MYE for, men en bok utmerket seg tidlig og ble en favoritt.Boken om Sara, Akkurat passe stor heter den og er skrevet av Kjerstin Thorvall og rikt illustrert av Monica Schultz.
Jeg ble aldri lei av den, tilslutt var den helt fillete, jeg sov t.o.m med den i sengen så glad var jeg i den.
Da jeg begynte i 6 års klubben fant jeg den i en bokkasse der også, dermed satte jeg meg ned med de andre barna og "leste" den for dem.
Når Mamma kom for å hente meg, kastet "tantene" seg over henne og var over seg av beundring for dette barnet som kunne lese allerede som 6 åring.
Mamma drepte raskt den illusjonen, ved å fortelle dem at jeg kunne boken utenat,
fordi det var yndlingsboka mi.
Når Mamma leste den for meg og ved en feiltagelse kom i skade for å hoppe over et OG eller MEN, rettet jeg på henne og sa" Det står ikke det!"
Siden den gang, har jeg vært glad i å lese og oppdaget stadig nye bøker.Mange har selvsagt satt sine spor på veien.
I 9. kl. leste vi Uten en tråd av Jens Bjørnebo.

Foreldrene var med på råd før vi fikk lov til å sette igang med lesingen.
Grunnen til at boken ble valgt var at vi hadde en religion og livsyns lærer litt utenom det vanlige.
Selv om boken har masse pornografisk innhold i seg handler den like mye om sexuell frigjøring, det å ha respekt for andres sexualitet, sin egen kropp osv.
Vi satt alle som tente lys og jeg må nok innrømme med litt kribling både her og både der også!
Her er FORORDET i boken:

"Folk bruker ord som "seksual-moral" men det er et galt utrykk.
Det finnes ingen spesiell seksualmoral! Uannsett hva du gjør med deg selv - om du ligger med piker eller gutter -, eller hva i allverden du kan finne på å gjøre med dem eller med deg:så finnes det på det området ingen annen moral enn den som finnes på alle andre områder i livet: redelighet, mot og alminnelig mennesklighet og hensynsfullhet. Som i alle andre forbindelser gjelder bare at også i kjønnslivet er det galt å skade andre. Det er den eneste seksualmoral som finnes: Du skal ikke bruke kjønnet ditt til å få makt eller innflytelse over andre, du skal ikke skade dem og du skal ikke gjøre dem unødvendig ondt.
Hva du ellers gjør - når du ikke skader noen ved det - det raker ingen andre enn deg selv og dem du er sammen med. Å avstå fra seksuelle fornøyelser, er ikke mere moralsk enn å avstå fra å plukke blomster eller lese bøker eller gå på ski."
Jeg har lest flere bøker av Bjørnebo, men denne er spesiell og jeg glemmer den aldri, av ren nostalgi leste jeg den igjen for noen år siden og jeg tok meg selv i å trekke på smilebåndet over ord som: blomsten, dyret, kampdyktig, hulen osv. istedet for de ordene vi kjenner så altfor godt..
Den siste boken på listen min er en bok jeg faktisk ikke klarte å komme gjennom første gangen jeg prøvde.
Da var jeg bare 14 og den ble for tung. Noen år senere leste jeg den imidlertid fra perm til perm og koste meg med hver side.
Av måneskinn gror det ingenting er skrevet av Torborg Nederaas, det er en bok med et fantastisk vakkert språk, men innholdet dvs. historien er ikke så vakker.
Den er usminket så til de grader. Boken handler om kjærlighetssorg, abort, kvinnekamp osv. osv.
Her er et utdrag fra den også:
"En menneskesjel er en ting, som bare har betydning for den som selv har en sjel. En stor del av menneskeheten har ingen. Og de som har en, tar seg vel i vare for å utlevere den. Det er derfor opplevelsen er så voldsom, når en ved et førstegangs møte kjenner berøringen av det man kaller et menneskes sjel" 
Da jeg var 15 år gikk den boken som TV serie på Nrk, jeg var så bergtatt av historien at jeg ikke engang hadde tid til å kline med kjæresten min tiltross for at han var veldig iherdig.
Det sier en del, ettersom jeg hadde vært forelsket en lang stund - unødvenig å si da kanskje at det forholdet ikke varte så lenge mye fordi jeg var mer opptatt av "hu abortkjærringa" enn av ham og mopeden hans.

Så sender jeg denne oppfordringen vidre til Mia i Myra som tross alt er bibliotekar, så hun har sikkert noen flotte bøker å komme med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar